Spansk politik

Spaniens regering funktioner i form af et konstitutionelt monarki. Denne konstitutionelle monarki er baseret på en monark som når hans holdning arvelige og et tokammersystem Parlamentet eller nationale forsamling kaldet Cortes Generales. Et andet element af Spaniens regering er den udøvende magt, der består af et Ministerråd og ledes af formanden for regeringen.

Parlamentet i Spanien
Cortes Generales – Parlamentet i Spanien

Den lovgivende magt

Et andet vigtigt element i Spaniens regering er den lovgivende magt. Denne gren er sammensat af et Senat og Deputeretkammeret. Senatet, lokalt kaldet Senado, har 159 stillinger, 51 af dem er valgt af regionale lovgivere og de resterende 208 vælges ved folkeafstemning. Deputeretkammeret, eller Congreso de Diputados, har 350 medlemmer, der vælges ved folkeafstemning.

Opdelt i 50 provinser

Fra et administrativt synspunkt, Spanien er opdelt i 50 provinser. Disse 50 provinser i overensstemmelse 2 selvstyrende byer og 17 autonome regioner, som er La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Valencia, Galicien, Extremadura, Catalonien, Andalusien, Aragonien, Fyrstendømmet Asturien, Balearerne, Baskerlandet, De Kanariske Øer, Castilla y León, Cantabria, og Castilla La Mancha.

Selvstyrende regioner

Spanien fungerer som en føderation af selvstyrende regioner, der tæller for deres egne regionale myndigheder, og som på trods af at være forenet og under en samme offentlige, funktion under visse systemer og love i deres egne. Denne måde, Spanien kombinerer det offentlige med flere forskellige selvstyrende regioner med deres egen regering, der kunne have beføjelser til deres egen.

Terrorgruppen ETA

En af de største problemer i Spanien står over for i forbindelse med politik er terrorgruppen ETA. Denne terrorgruppe, fra den baskiske region, ønsker at opnå den baskiske uafhængighed gennem angreb på mennesker, der arbejder for regeringen og ofte til andre. Siden maj 2005 har regeringen besluttet at forsøge at nå en fredsaftale med denne gruppe, hvis det opgiver sine våben.

EU-forfatningen

Også i 2005, Spanien godkendt EU-forfatningen ved en folkeafstemning, bliver det første land godkende den gennem denne metode, og en af de første i landet, der for at godkende det. Denne EU-forfatningen skal godkendes af de enkelte lande medlem med henblik på at blive erklæret gyldigt, og Spanien var blandt de første lande gør det.

Rejseforsikring Spanien