Spansk økonomi

Spaniens økonomi er ofte defineret som en blandet kapitalistiske økonomi. Spanien er et af de fire vigtigste vesteuropæiske økonomier, og dens indflydelse og forekomst i andre lande og økonomier, ikke kun lokalt men i hele verden økonomier, kan være af meget stor betydning tider. Ifølge tallene udtrykt af Verdensbanken i 2004, Spanien blev de otte største økonomi i verden. Denne måde, er det ikke meget svært at indse betydningen og de konsekvenser, som dette lands økonomi har på andre.

Spansk økonomi

Spaniens betydning for Euroen

Spanien havde en stor betydning for lanceringen af euroen, det europæiske monetære enhed, der blev indført på markedet i begyndelsen af 1999. Aznar, Spaniens tidligere premierminister arbejdet hen imod at gøre dette land til et af de første i landet, der hvor dette valutaenheden ville cirkulere . På denne måde, da den 1 januar 1999, Spanien har været at bruge euroen som sin vigtigste valuta sammen med mange andre europæiske lande.

Privatisering, de-regulering og liberalisering

I løbet af de perioder, hvor Aznar var Spaniens premierminister, økonomi fulgte en vej i retning af privatisering, de-regulering og liberalisering. Ud over dette, i disse år Spaniens økonomi så også nogle vigtige ændringer med hensyn til afgifter, som vil påvirke de forskellige områder i varierede måder.

Arbejdsløshed i Spanien

Ifølge data fra juli 2005, Spanien’s arbejdsløshed på dette tidspunkt var på omkring 9,8%, er lavere end for nogle år før, men stadig høj. Zapatero, premierministeren valgt i 2004, har udtrykt intentioner om at fokusere på bekæmpelse af skattesvig og genindføre nogle regler på arbejdsmarkedet, der var blevet annulleret før. Ud over dette, Zapatero har også udtrykt ønske om, at indgreb fra regeringen i virksomhederne vil blive reduceret.

Økonomien i Spanien er hovedsagelig baseret på en række områder og aspekter. Blandt de vigtigste faktorer, der påvirker Spanien’s økonomi der er bygge-og anlægssektoren, produktion og turisme. Nogle andre interessante data kan findes i det faktum, at dette lands befolkning er vokset omkring 5% mellem 1990 og 2000, forbruget af energi i hele landet er dobbelt så meget som det var for 20 år siden, og byområder har udvidet i omkring 25 %.